top of page

Dijital Oyun Bağımlılığının Göze Etkisi

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocukların dijital cihazlara erişimi kolaylaşmış ve bu cihazların çocuklar tarafından kullanımında artış meydana gelmiştir. Ayrıca COVİD-19 pandemisi nedeniyle okulların yüz yüze eğitim yerine uzaktan eğitim şeklinde devam etmesi çocukların ekran önünde daha fazla vakit geçirmelerine neden olmuştur. Uzun süre ekran başında vakit geçirmek tüm yaş gruplarında göz, beyin ve iskelet gibi pek çok sistemimizin sağlığını tehdit eder hale gelmiştir. Fakat gelişim çağında olan çocuklar bu durumdan en çok etkilenen ve en çok zarar gören gruptur.

Çocuğumun yaşı neden önemlidir?

Normalde çocuklar yaklaşık olarak 4-5 diyoptri hipermetropi ile doğarlar ve 12-13 yaşlarında göz numaraları sıfırlanır. Bu normal bir gelişim sürecidir. Ancak yakın mesafede uzun süreli çalışma bu gelişim sürecini bozup çocuğunuzun erişkinlik döneminde miyopiye sahip olma ihtimalini arttırmaktadır. Bu nedenle çocuğunuzun yaşı ne kadar küçükse ekran başında ya da dijital cihazlarla vakit geçirmekten o kadar fazla etkilenecektir.

 

Çocukta bilinen kırma kusurunun önemi nedir?

Yakın mesafede uzun süreli çalışmak gözlerin miyopiye kayma riskini arttırdığı için daha önceden miyopiye sahip çocuklarda göz numarasının hızlı ilerlemesine neden olabilir. Ailede yüksek kırma kusurlu bireylerin olması bir risk faktörüdür.

Ebeveynlerde yüksek kurma kusurunun varlığı çocuk için risk oluşturur mu?
Ebeveynlerde miyopik kırma kusurunun varlığı, çocukluk çağında miyopi gelişimi için önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle eğer miyop kırma kusurunuz varsa bunun çocuğunuzda da görülme ihtimalinin yüksek olduğunu unutmamalısınız. Çocuğunuzda gelişebilecek miyopiden korunmak için dijital ekran maruziyetini azaltma konusunda daha dikkatli olmanızı öneririz.
Ortamın aydınlığının bir önemi var mı?
Uzun süreli çok aydınlık ve çok karanlık ortamda bulunmak miyopi gelişimi için bir risk faktörüdür. Bu nedenle dışarıda vakit geçirirken uzun süreli direkt güneş ışığına maruz kalmak yerine dışarıda geçirilen süre boyunca güneşli bir ortamda bir ağacın gölgesinde veya benzeri ışık miktarında olan ortamlarda vakit geçirmenin miyopiye karşı koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir. 
Kapalı ortamlarda yer alan yapay ışıklar genellikle belirli bir dalga boyuna sahiptir. Ancak güneş ışınları farklı dalga boyundaki ışınları içermektedir. Sadece bir dalgaboyundaki ışınlara maruziyetin kırma kusuruna neden olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle kapalı ortamda çok uzun süre yapay ışığa maruziyet de önerilmemektedir. 

 

Sizler de dijital oyun bağımlılığının göze olan etkisi ile ilgili anketimize katılabilir ve kendinizi ya da çocuğunuzu değerlendirebilirsiniz. Ankete katılmak için TIKLAYINIZ.

6.jpg

Dijital oyun bağımlılığının göze olan zararlı etkisinden nasıl korunabileceğinizi öğrenmek için TIKLAYINIZ.

Kaynaklar

1) Lingham G, Mackey DA, Lucas R, Yazar S. How does spending time outdoors protect against myopia? A review. Br J Ophthalmol. 2020 May;104(5):593-599. 

2) Guggenheim JA, Northstone K, McMahon G, Ness AR, Deere K, Mattocks C, Pourcain BS, Williams C. Time outdoors and physical activity as predictors of incident myopia in childhood: a prospective cohort study. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2012 May 14;53(6):2856-65.

3) Shah RL, Huang Y, Guggenheim JA, Williams C. Time Outdoors at Specific Ages During Early Childhood and the Risk of Incident Myopia. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2017 Feb 1;58(2):1158-1166. 

4) Mutti DO, Mitchell GL, Moeschberger ML, Jones LA, Zadnik K. Parental myopia, near work, school achievement, and children's refractive error. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2002 Dec;43(12):3633-40.

5) Wu PC, Chen CT, Lin KK, Sun CC, Kuo CN, Huang HM, Poon YC, Yang ML, Chen CY, Huang JC, Wu PC, Yang IH, Yu HJ, Fang PC, Tsai CL, Chiou ST, Yang YH. Myopia Prevention and Outdoor Light Intensity in a School-Based Cluster Randomized Trial. Ophthalmology. 2018 Aug;125(8):1239-1250.

6) Jiang X, Kurihara T, Torii H, Tsubota K. Progress and Control of Myopia by Light Environments. Eye Contact Lens. 2018 Sep;44(5):273-278. 

Bu sosyal sorumluk projesi Ege Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi Prof.Dr. Burcu Özbaran ve Ege Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Melis Palamar Onay yönetiminde Dr. Hilal Çalık, Dr. Semir Yarımada, Beyza Özbaran ve Ceren Onay tarafından hazırlanmıştır.

bottom of page