top of page

Kuru Göz Nedir?

Gözlerimiz sağlıklı kalabilmek için gözyaşına ihtiyaç duyar. Gözleriniz yeterli kadar gözyaşı üretemezse veya var olan gözyaşını çok çabuk buharlaşıyorsa bu duruma kuru göz ismi verilmektedir. 

Gözyaşı Nasıl Çalışır?

Gözlerinizi kırptığınız zaman gözyaşı film gibi korneal yüzeyi kaplamaktadır. Bu gözyaşı filmi olarak isimlendirilen tabaka gözün ön yüzeyinin pürüzsüz ve temiz kalmasını sağlamaktadır. Sağlıklı gözyaşı filmi iyi bir görüş için çok önemlidir. 

Gözyaşı filmi 3 tabakadan oluşmaktadır:

- Yağlı tabaka

- Sulu tabaka

- Müköz tabaka

Her gözyaşı film tabakasının bir görevi bulunmaktadır. Yağlı tabaka, gözyaşı filminin en üst kısmında yer alır ve gözyaşının çok çabuk buharlaşmasını engellemekle görevlidir. Yağlı tabaka meibomian bezler tarafından salgılanmaktadır. Sulu tabaka, gözyaşı filminin orta kısmında yer almaktadır. Gözyaşının en büyük kısmı sulu tabakadır. Sulu tabaka, gözün ön kısmının temizlenmesini ve gereksiz partiküllerin uzaklaştırılmasında görev almaktadır. Sulu tabaka, lakrimal bezler tarafından salgılanmaktadır. Müköz tabaka gözyaşı filminin en alt kısmında yer alan tabakadır.  Müköz tabaka, sulu tabakanın gözün yüzeyine düzenli bir şekilde dağılmasını sağlamakla görevlidir. Müköz tabaka konjonktiva tarafından üretilmektedir. 

Gözyaşı, gözlerin nemli kalması için üretilmektedir. Gözyaşı üretimiyle ilgili bir problem meydana geldiğinde gözün ön yüzeyinde düzensizlikler meydana gelir ve batma, yanma, sulanma gibi şikayetler ortaya çıkar. 

Kuru Göz Semptomları Nelerdir?

- Yanma

- Bulanık görme

- Sulanma

- Göz çevresinde mukus varlığı

- Kızarıklık

- Gözde yabancı cisim varmış gibi hissetme

 

 Kuru Gözün Esas Nedenleri Nelerdir?

Yaşlanma ile beraber meydana gelen hormonal değişiklikler gözyaşı üretiminde azalmaya neden olmaktadır. Özellikle kadınlarda bu durum daha sık görülür ve menapozdan sonra belirginleşir. 

Kuru gözün diğer nedenleri ise;

-Romatoid artrit, Sjögren hastalığı gibi romatizmal hastalıklar,

- Kirpik diplerinin iltihaplanması ile seyreden blefarit,

- Kirpiklerin yanlış yönlenmesi ile karakterize olan entropion ve ektropion,

- Sigara kullanımı,

- Rüzgarlı veya klimalı ortamda uzun süre bulunma,

- Maske kullanımı,

- Uzun süreli kontakt lens kullanımı,

- Uzun süre bilgisayar ekranı karşısında vakit geçirme,

- Lazer kullanılarak yapılan gözlükten kurtulma ameliyatları (LASIK vs.),

- Beta blokörler, allerji ilaçları, uyku ilaçları, antidepresanlar.

Kuru Göz Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Göz doktorunuz tarafından yapılacak muayenede gözyaşı kaliteniz, göz kuruluğuna neden olabilecek patolojiler ve korneanın ön yüzeyinin detaylı muayenesi kuru göz teşhisi için yeterlidir. 

Kuru Göz Tedavisi Nasıldır?

Kuru göz tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar yapay gözyaşı damlalarıdır. Bazı damlalar koruyucu madde içermektedir. Tek dozluk olarak isimlendirilen ve tüp şeklinde imal edilen damlalarda koruyucu madde bulunmaz böylece yanma, batma gibi semptomlar korneal yüzey korunduğu için görülmez. Otolog serum olarak isimlendirilen ve hastaların kendi kanından hazırlanan damlalar da kuru göz tedavisinde kullanılmaktadır. Gözyaşı takviyesi dışında gözyaşının dışarı akışını engellemek de bir tedavi yöntemidir. Punktumların (gözyaşının kapaklardan kanallara akmasının sağlayan delikler) silikondan imal edilen tıkaçlarla tıkanması da tedavide kullanılabilir. Eğer kuru göze neden olan bir göz hastalığı mevcutsa bu hastalığın tedavisi kuru göz semptomlarını da geçirecektir. 

Kuru Gözden Korunmak İçin Öneriler

- Mümkünse saç kurutma makinelerini kullanmamak,

- Özellikle kış aylarında bulunduğunuz odada oda nemlendirme cihazlarını kullanmak,

- Rüzgarlı havalarda gözleri hava akımından koruyacak gözlükler kullanmak,

- Omega 3 tüketimini arttırmak,

- Sabahları semptomlar daha fazla ise gece yatmadan önce yapay gözyaşı kullanmak,

- Bilgisayar başında bir saatten fazla kalınması gerekiyorsa her saat başı 20-30 sn uzağa bakmak ve gözleri kırpmak,

- Düzenli olarak göz kontrollerini aksatmamaktır.

bottom of page